Globalna polityka prywatności Brown-Forman

OSTATNIA AKTUALIZACJA: 16 March 2018

Zawsze, kiedy użytkownik korzysta z naszych usług lub produktów albo wchodzi w interakcję z nami w inny sposób, koncern Brown-Forman Corporation i jego podmioty zależne („Brown-Forman”) gromadzi i wykorzystuje (przetwarza) informacje o nim (określane mianem „danych osobowych”). W niniejszym dokumencie opisano sposób, w jaki zbieramy, wykorzystujemy, udostępniamy i chronimy dane osobowe. Wyjaśniono w nim także prawa użytkownika dotyczące jego danych osobowych i sposobu, w jaki może on się z nami skontaktować.

Ponieważ niniejszy dokument zawiera ważne informacje, zachęcamy do jego przeczytania. Kliknij poniższe odnośniki, aby uzyskać dostęp do szczegółowych informacji. W razie wątpliwości prosimy o kontakt e-mailowy pod adresem [email protected].

W niniejszym dokumencie dotyczącym ochrony prywatności opisujemy:

  • Kto zbiera dane osobowe użytkownika
  • Informacje, jakie gromadzimy
  • Jak wykorzystujemy dane osobowe użytkownika?
  • Jak udostępniamy dane osobowe użytkownika?
  • Inne informacje, jakie gromadzimy
  • Prawa użytkownika w odniesieniu do jego danych osobowych
  • Inne ważne informacje

KTO ZBIERA DANE OSOBOWE UŻYTKOWNIKA

Brown-Forman to grupa firm kierowana przez Brown-Forman Corporation w Stanach Zjednoczonych, która posiada lokalne jednostki na całym świecie. To, która z firm Brown-Forman jest odpowiedzialna za zbieranie i przetwarzanie danych osobowych użytkownika zależy od sposobu jego interakcji z nami oraz jego lokalizacji na świecie.

Prosimy zapoznać się z informacjami dotyczącymi swojego kraju, aby uzyskać nazwę i dane kontaktowe właściwej jednostki Brown-Forman oraz dodatkowe szczegóły odnoszące się do konkretnego państwa. Wszelkie zwroty „my”, „nas” itp. w niniejszym dokumencie oznaczają właściwą jednostkę Brown-Forman.

DANE OSOBOWE, JAKIE GROMADZIMY

Abyśmy mogli udostępniać użytkownikowi nasze usługi lub w celu spełnienia obowiązków prawnych, możemy potrzebować pewnych danych osobowych. Jeżeli użytkownik nie przekaże nam potrzebnych informacji, możemy nie być w stanie zapewnić mu usług i produktów, o które się do nas zwraca. Niektóre z tych informacji uzyskujemy bezpośrednio od użytkownika lub za pośrednictwem strony internetowej, aplikacji lub mediów społecznościowych. Dane osobowe użytkownika możemy także gromadzić z innych źródeł.

Gdy uzyskamy dane osobowe użytkownika z innych źródeł, możemy połączyć je z innymi informacjami. Łączenie różnych źródeł informacji umożliwia nam zapewnienie użytkownikowi lepszej obsługi klienta podczas kontaktów z nami i oferowanie mu spersonalizowanych usług, treści i marketingu.

Kliknij poniższe linki, aby dowiedzieć się więcej:

  • Kiedy gromadzimy informacje
  • Informacje uzyskiwane bezpośrednio od użytkownika
  • Inne źródła informacji

 

Gromadzimy dane osobowe, kiedy użytkownik:

  1. korzysta z naszych produktów lub usług, w tym z aplikacji mobilnych
  2. tworzy konto online w jednym z naszych sklepów
  3. uczestniczy w promocji, wydarzeniu lub konkursie z nagrodami
  4. zrobi zakupy w jednym z naszych sklepów internetowych lub zwróci nam jakiś produkt
  5. prześle opinię o produkcie/usłudze lub weźmie udział w ankiecie
  6. komunikuje się z nami za pośrednictwem mediów społecznościowych
  7. kontaktuje się z nami w celu uzyskania wsparcia
  8. przesyła podanie o pracę
  9. wchodzi z nami w interakcje za pośrednictwem mediów społecznościowych

Gromadzimy dane osobowe użytkownika, które mogą obejmować:

  1. Imię i nazwisko, datę urodzenia lub kraj zamieszkania
  2. Dane kontaktowe, takie jak adres e-mail, numer telefonu, adres korespondencyjny
  3. Dane do konta, takie jak nazwa użytkownika, hasło i unikalny identyfikator użytkownika
  4. Informacje płatnicze, takie jak szczegóły karty debetowej lub kredytowej
  5. Dane z dowodu tożsamości z fotografią
  6. Opinie o naszych produktach i usługach, informacje o preferencjach i zwyczajach użytkownika jako konsumenta
  7. Preferencje dotyczące komunikatów marketingowych i plików cookie
  8. Historia zatrudnienia, oczekiwania dotyczące wynagrodzenia
  9. Szczegóły kontaktów z nami, w tym nagrania rozmów telefonicznych
  10. Fotografie i nagrania wideo przesłane przez użytkownika lub zrobione podczas naszych wydarzeń
  11. Zdjęcia i informacje z profilu w mediach społecznościowych
  12. Informacje o innych osobach. Udostępniając nam lub naszym usługodawcom dane osobowe dotyczące innej osoby w związku z naszymi produktami i usługami, użytkownik oświadcza, że ma do tego upoważnienie i potwierdza, że mamy jego zgodę na wykorzystywanie tych informacji zgodnie z niniejszą Polityką prywatności.

Dane osobowe gromadzimy także z innych źródeł:

  • Informacje uzyskane w ramach rutynowej weryfikacji karty (zapobieganie oszustwom).
  • Informacje z sieci społecznościowych. Kiedy użytkownik korzysta z sieci społecznościowych, aby uzyskać dostęp do naszych usług, udostępnia nam pewne dane osobowe ze swojego konta w mediach społecznościowych, na przykład imię i nazwisko, adres e-mail, zdjęcie, listę kontaktów i wszelkie inne informacje, które mogą być lub są udostępniane przez użytkownika po połączeniu jego konta społecznościowego z jego kontem w ramach naszych usług. Przesyłane dane zależą od ustawień bezpieczeństwa i polityki prywatności portalu społecznościowego, z którego użytkownik korzysta.
  • Informacje od naszych partnerów marketingowych, jeżeli nam je udostępniają.
  • Informacje z publicznie dostępnych baz danych.

JAK WYKORZYSTUJEMY DANE OSOBOWE UŻYTKOWNIKA

Dane osobowe użytkownika wykorzystujemy do realizacji uzasadnionych celów biznesowych zgodnie z poniższym opisem. Kliknij poniższe linki, aby dowiedzieć się więcej.

  • Zapewnianie dostępu do naszych usług
  • Zarządzanie promocjami, wydarzeniami i ofertami z nagrodami
  • Obsługa klienta
  • Przetwarzanie zamówienia
  • Przesyłanie informacji o naszych produktach i usługach
  • Przetwarzanie podania o pracę
  • Cele biznesowe
  • Personalizacja usług
  • Publikowanie opinii użytkownika
  • Bezpieczeństwo

Zapewnianie dostępu do naszych usług:

Możemy wykorzystywać dane osobowe użytkownika w celu zapewnienia funkcjonalności naszych usług, wydarzeń i aplikacji mobilnych, na przykład poprzez umożliwianie dostępu do zarejestrowanego konta. Dane osobowe możemy także wykorzystywać do wysyłania informacji administracyjnych, takich jak zmiany regulaminów, warunków i zasad. Będziemy podejmować tego typu działania w celu zarządzania naszymi obowiązkami umownymi względem użytkownika i/lub w celu wywiązania się z obowiązków prawnych.

Zarządzanie promocjami, wydarzeniami i ofertami z nagrodami:

Możemy prezentować oferty, organizować promocje i inne konkursy z nagrodami. Jeżeli użytkownik weźmie w nich udział, będziemy wykorzystywać jego dane do zarządzania takimi promocjami i ofertami. W przypadku wygranej możemy poprosić użytkownika o dodatkowe informacje potrzebne do przekazania nagrody. Zwrócimy się do niego także o przekazanie nam kopii dokumentu tożsamości ze zdjęciem w celu weryfikacji jego wieku i spełnienia wymogów kwalifikacyjnych. Niektóre z tych promocji zawierają dodatkowe zasady zawierające wyjaśnienia dotyczące sposobu wykorzystywania i ujawniania danych osobowych użytkownika. Wykorzystujemy te informacje do zarządzania naszymi obowiązkami umownymi względem użytkownika.

Obsługa klienta:

Jeżeli użytkownik kontaktuje się z nami lub my z nim, będziemy wykorzystywać jego dane, takie jak informacje o zakupach i historii kontaktów, w celu zapewnienia wsparcia, obsługi pytań i reklamacji. Będziemy podejmować tego typu działania w celu zarządzania naszymi obowiązkami umownymi względem użytkownika, dla realizacji naszych uzasadnionych celów biznesowych i/lub w celu wywiązania się z obowiązków prawnych.

Przetwarzanie zamówienia:

Informacje o użytkowniku są wykorzystywane przez nas, aby przetwarzać jego zamówienia (w tym w celu ustalenia uprawnienia do zakupu alkoholu w jego kraju), aby zrealizować płatność za przedmioty zakupione u nas, aby wysłać zakupiony towar lub aby przetworzyć zwrot lub wniosek o zwrot pieniędzy. Możemy także wykorzystać dane użytkownika w celu ochrony i identyfikacji potencjalnych nieuczciwych transakcji. Będziemy podejmować tego typu działania w celu zarządzania naszymi obowiązkami umownymi względem użytkownika i/lub w celu wywiązania się z obowiązków prawnych.

Przesyłanie informacji o naszych produktach i usługach oraz produktach i usługach stron trzecich:

Jeżeli użytkownik zgodził się na otrzymywanie od nas komunikatów marketingowych, możemy przesyłać mu nasze newslettery, informacje o naszych produktach, promocjach, ofertach lub inne informacje, które mogą być dla niego interesujące. Dane osobowe wykorzystujemy do wysyłania informacji marketingowych. Użytkownik może również otrzymywać komunikaty marketingowe od Brown-Forman, jeżeli wyraził zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych dotyczących alkoholu od zatwierdzonego partnera zewnętrznego. Będziemy wysyłać te komunikaty, ponieważ mamy w tym uzasadniony interes lub uzyskaliśmy na to zgodę użytkownika.

Jeżeli użytkownik zechce zrezygnować z otrzymywania komunikatów marketingowych, może to zrobić, klikając tutaj [unsubscribe link].

Prośbę użytkownika postaramy się zrealizować jak najszybciej. Należy pamiętać, że w razie rezygnacji z otrzymywania wiadomości marketingowych, możemy nadal wysyłać ważne informacje administracyjne, z których otrzymywania nie można zrezygnować.

Cele biznesowe

Posiadane dane osobowe wykorzystujemy do realizacji naszych celów biznesowych, w tym:

  • Do analizy danych, na przykład w celu poprawy wydajności naszych usług;
  • Do prowadzenia kontroli w celu sprawdzenia, czy nasze wewnętrzne procesy funkcjonują zgodnie z przeznaczeniem i są zgodne z wymogami prawnymi, regulacyjnymi lub umownymi;
  • Do celów bezpieczeństwa i monitoringu w celu ochrony przed oszustwami, aby na przykład wykrywać i zapobiegać cyberatakom lub próbom kradzieży tożsamości;
  • Do opracowywania nowych produktów i usług;
  • Do rozważenia sposobów na udoskonalenie, ulepszenie lub modyfikację naszych obecnych produktów i usług;
  • Do identyfikacji trendów użytkowania, na przykład zrozumienia, jakie elementy naszych usług są najbardziej interesujące dla użytkowników;
  • Do określenia skuteczności naszych akcji promocyjnych, abyśmy mogli dostosować nasze kampanie do potrzeb i zainteresowań naszych użytkowników;
  • Do obsługi i rozbudowy naszej działalności biznesowej, na przykład, do zrozumienia, które elementy naszych usług są najbardziej interesujące dla naszych użytkowników, abyśmy mogli skoncentrować naszą energię na wychodzeniu naprzeciw ich zainteresowaniom.

Podejmujemy tego typu działania w celu zarządzania naszymi obowiązkami umownymi względem użytkownika, aby spełnić wymogi prawne i/lub ponieważ mamy w tym uzasadniony interes.

Personalizacja usług:

Zebrane dane osobowe możemy analizować w celu przygotowywania raportów biznesowych i zapewniania spersonalizowanych usług, w tym: (i) w celu analizowania lub przewidywania preferencji naszych użytkowników, aby przygotować zbiorcze raporty dotyczące wykorzystania naszych treści cyfrowych, abyśmy mogli udoskonalać nasze usługi; (ii) w celu lepszego poznania użytkownika, abyśmy mogli spersonalizować nasze interakcje z nim i dostarczać mu informacje i/lub oferty dostosowane do jego zainteresowań; (iii) w celu lepszego zrozumienia preferencji użytkownika, abyśmy mogli dostarczać mu treści za pośrednictwem naszych usług, które naszym zdaniem będą dla niego istotne i interesujące. Jeżeli użytkownik skorzysta z jednego z naszych sklepów internetowych, jego dane będziemy rejestrować podczas procedury finalizowania zakupu w kasie. Jeżeli użytkownik nie sfinalizuje zakupu, ale poprosi o zapisanie swojego koszyka, przyślemy mu e-mail z przypomnieniem o tym, że jego towar czeka na zakończenie transakcji. Możemy także wykorzystywać informacje użytkownika w celu zapewnienia mu spersonalizowanych treści i rekomendacji, kiedy będziemy wysyłać mu informacje o jego zakupach. Będziemy zapewniać spersonalizowane usługi za zgodą użytkownika lub ze względu na nasz uzasadniony interes.

Opinie:

Jeżeli użytkownik napisał opinię o jednym z naszych produktów, opublikujemy ją na odpowiedniej stronie, zgodnie ze standardami opinii określonymi w Warunkach użytkowania. Informacje te będą dostępne publicznie, dlatego prosimy nie umieszczać w nich żadnych danych, które powinny pozostać poufne. Więcej informacji można znaleźć w naszych Warunkach użytkowania. [Link] Opinie użytkownika będziemy publikować za jego zgodą.

Bezpieczeństwo:

Informacje zebrane podczas monitorowania naszych stron internetowych, usług online i e-maili możemy wykorzystywać w celu ochrony użytkownika oraz naszych pracowników i partnerów. Informacje te mogą być przekazane policji lub innym służbom. Będziemy podejmować tego typu działania w celu spełnienia obowiązków prawnych lub ze względu na nasz uzasadniony interes.

JAK UDOSTĘPNIAMY DANE OSOBOWE

Dane osobowe użytkownika udostępniamy za jego zgodą lub w zakresie niezbędnym do realizacji transakcji lub zapewnienia usługi. Obecnie nie udostępniamy danych osobowych niezwiązanym z nami stronom trzecim. Poniżej wyszczególnione zostały kategorie odbiorców, którym możemy udostępniać dane użytkownika. Kliknij poniższe linki, aby dowiedzieć się więcej.

  • Inne firmy w ramach Grupy Brown-Forman
  • Zewnętrzni usługodawcy
  • Transakcje biznesowe, obowiązki prawne i organy porządku publicznego
  • Kiedy użytkownik udostępnia informacje

Inne firmy w ramach Grupy Brown-Forman:

  • Informacje o użytkowniku udostępniamy innym firmom z Grupy Brown-Forman w celach opisanych w niniejszej Polityce prywatności. Listę i lokalizacje firm będących częścią Grupy Brown-Forman można zobaczyć tutaj [link to 10-K]. Brown-Forman Corporation jest podmiotem odpowiedzialnym za zarządzanie wspólnie wykorzystywanymi danymi osobowymi. Będziemy wykorzystywać je w celu zapewnienia usług i produktów użytkownikowi.

Zewnętrzni usługodawcy:

Korzystamy z usług zewnętrznych usługodawców w celu przetwarzania danych osobowych w naszym imieniu. Mogą to być podmioty zapewniające obsługę klienta, dostawcy usług hostingowych, firmy zarządzające danymi klientów i specjalizujące się w ulepszaniu list, agencje prowadzące promocje z nagrodami, firmy realizujące zamówienia produktów lub koordynujące wysyłki, firmy kurierskie, podmioty przetwarzające płatności, firmy analizujące dane i dostawcy usług poczty elektronicznej. Staramy się korzystać z usługodawców, którzy są w stanie zapewnić odpowiednie standardy prywatności i bezpieczeństwa danych.

Kiedy użytkownik udostępnia dane osobowe

  • Na forach dyskusyjnych, czacie, stronach profilowych, blogach i w innych miejscach, gdzie można umieszczać informacje i treści (w tym między innymi na naszych stronach społecznościowych). Przypominamy, że wszelkie informacje publikowane lub ujawniane za pośrednictwem tego typu miejsc/usług stają się publiczne i mogą być dostępne dla innych użytkowników i ogółu społeczeństwa.
  • W ramach udostępniania informacji przez użytkownika w mediach społecznościowych. Kiedy użytkownik łączy się z tymi miejscami/usługami za pomocą konta w serwisie społecznościowym, udostępnia informacje znajomym związanym ze swoim kontem społecznościowym, innym użytkownikom i dostawcy konta na portalach społecznościowych. Robiąc to, użytkownik upoważnia nas do ułatwiania udostępniania tych informacji i rozumie, że korzystanie z udostępnianych informacji będzie podlegać polityce prywatności dostawcy portalu społecznościowego.

Transakcje biznesowe, obowiązki prawne i organy porządku publicznego:

Mamy uzasadniony interes w ujawnianiu lub przesyłaniu danych osobowych użytkownika do stron trzecich w przypadku reorganizacji, fuzji, sprzedaży, zawiązania spółki joint venture, cesji, przeniesienia lub innego rodzaju rozporządzania całą lub częścią naszej firmy, aktywów lub akcji (w tym w związku z bankructwem lub podobnym postępowaniem sądowym). Stronami trzecimi tego typu mogą być na przykład jednostki przejmujące naszą firmę i jej doradcy.

Możemy również ujawnić dane osobowe w celu wypełnienia zobowiązań prawnych (takich jak płacenie podatków); w reakcji na żądania ze strony administracji rządowej lub innych służb państwowych; aby chronić prawa, prywatność, bezpieczeństwo lub majątek Brown-Forman, użytkownika lub innych osób; i abyśmy mogli korzystać z dostępnych środków zaradczych lub ograniczyć szkody, które moglibyśmy ponieść. Te zobowiązania prawne i wnioski organów rządowych mogą pochodzić od władz i wynikać z prawa obowiązującego poza krajem zamieszkania użytkownika.

Inne informacje, jakie gromadzimy

My i nasi usługodawcy możemy również zbierać inne informacje, które nie ujawniają tożsamości użytkownika lub nie odnoszą się bezpośrednio do konkretnej osoby (nazywamy je tutaj „innymi informacjami”). Są to między innymi:

  • Pliki dziennika serwera i zmienne środowiskowe
  • Dane o użytkowaniu aplikacji
  • Informacje zbierane dzięki plikom cookie, znacznikom pikselowym i innym technologiom
  • Informacje demograficzne i inne przekazane przez użytkownika, które nie ujawniają jego tożsamości
  • Informacje, które zostały połączone z innymi w taki sposób, że nie ujawniają tożsamości użytkownika

Jeżeli mamy obowiązek traktować inne informacje jako dane osobowe zgodnie z obowiązującym prawem, możemy je wykorzystywać i ujawniać w celach, w których wykorzystujemy i ujawniamy dane osobowe opisanych w niniejszej Polityce prywatności.

Inne informacje mogą być gromadzone na różne sposoby, w tym:

  • Za pośrednictwem przeglądarki internetowej lub urządzenia
    • Pliki dziennika serwera. Wykorzystujemy rozszerzone pliki dziennika zgodne z normą W3C* podczas rejestrowania aktywności serwera internetowego na naszych serwerach internetowych, w tym na przykład adresu IP (numer automatycznie przypisany przez dostawcę Internetu do komputera, z którego korzysta użytkownik), identyfikatora urządzenia, czasu i daty żądania, żądanej strony, agenta użytkownika, strony odsyłającej i wartości plików cookie wysłanych lub odbieranych. Pliki dziennika serwera są gromadzone i analizowane w celu dostarczenia informacji o zbiorczej aktywności użytkownika i identyfikacji potencjalnych błędów lub problemów z wydajnością witryny. Rejestrowanie adresów IP jest standardową praktyką w Internecie i wiele witryn robi to automatycznie. *W3C to międzynarodowa organizacja, która zajmuje się opracowywaniem standardów i wytycznych dotyczących stron internetowych. Więcej informacji jest dostępnych pod adresem www.w3c.org.
    • Zmienne środowiskowe. Zarówno my, jak i nasi usługodawcy, możemy również gromadzić pewne zmienne środowiskowe, takie jak typ komputera (Windows lub Macintosh), rozdzielczość ekranu, wersja systemu operacyjnego, nazwa producenta urządzenia i jego model, przeglądarka internetowa i jej wersja. Takie zmienne środowiskowe są rejestrowane przez większość przeglądarek i mogą być wykorzystywane do optymalizacji korzystania z Witryny.
  • Za pośrednictwem naszych aplikacji mobilnych; Jeżeli użytkownik pobierze i używa naszych aplikacji mobilnych, my i nasi usługodawcy możemy śledzić i zbierać dane o użytkowaniu aplikacji, takie jak data i godzina, kiedy aplikacja na urządzeniu uzyskuje dostęp do naszych serwerów oraz jakie informacje i pliki zostały pobrane do aplikacji w oparciu o numer urządzenia użytkownika.
  • Wykorzystywanie plików cookie; Prosimy o zapoznanie się z naszą Polityką plików cookie.  Nasze strony internetowe mogą także przekazać nam takie informacje, jak treści, z których użytkownik korzysta. Odbywa się to poprzez strony internetowe Brown-Forman i śledzenie aktywności na wielu stronach. Wykorzystujemy pliki cookie i inne technologie do gromadzenia informacji o przeglądarce internetowej używanej na urządzeniu użytkownika, systemie operacyjnym, adresie IP oraz odnośnikach, jakie użytkownik klika i stronach, jakie otwiera, a następnie wykorzystujemy je do dostosowywania komunikatów marketingowych. Więcej informacji można znaleźć w naszej Polityce plików cookie. Będziemy zapewniać spersonalizowane usługi za zgodą użytkownika lub ze względu na nasz uzasadniony interes.
  • Wykorzystywanie znaczników pikselowych i podobnych technologii; Zarówno my, jak i nasi usługodawcy, możemy także używać tak zwanych „znaczników pikselowych”, „sygnalizatorów WWW”, „czystych plików GIF” lub podobnych technologii (łącznie zwanych „znacznikami pikselowymi”) w związku z niektórymi Witrynami i e-mailami w formacie HTML, aby między innymi skompilować zbiorcze statystyki dotyczące wykorzystania Witryny i odsetka otwarć. Znacznik pikselowy to elektroniczny obraz, często pojedynczy piksel (1x1), który zwykle nie jest widoczny dla osób odwiedzających Witrynę i może być związany z plikami cookie zapisanymi na dysku twardym użytkownika. Dzięki znacznikom pikselowym wykorzystywanym w e-mailach w formacie HTML nadawca może się dowiedzieć, czy i kiedy taki e-mail został otwarty.
  • Fizyczna lokalizacja;  Możemy gromadzić informacje nt. fizycznej lokalizacji urządzenia użytkownika, jeżeli korzysta on z usługi zależnej od lokalizacji. Przed zebraniem tych informacji, użytkownik może zezwolić lub odmówić takiego wykorzystywania i/lub udostępniania lokalizacji urządzenia, ale jeśli to zrobi, my i/lub nasi partnerzy marketingowi możemy nie być w stanie zapewnić mu odpowiednio spersonalizowanych usług i treści.
  • Sygnały dotyczące zakazu śledzenia aktywności;  Obecnie nie reagujemy na sygnały przeglądarki dotyczące zakazu śledzenia aktywności.

Analizy danych. Używamy narzędzia Google Analytics, które wykorzystuje pliki cookie i podobne technologie do zbierania i analizowania informacji na temat sposobów korzystania z naszych usług oraz przygotowywania statystyk dotyczących aktywności i trendów w sieci. Google Analytics może również zbierać informacje dotyczące sposobów korzystania z innych witryn, aplikacji i zasobów online. Więcej informacji o praktykach Google można uzyskać na stronie www.google.com/policies/privacy/partners/; użytkownik może nie udzielić zgody na Google Analytics, instalując specjalny dodatek do przeglądarki blokujący to narzędzie, który jest dostępny pod adresem https://tools.google.com/dlpag....


SPOSOBY WYKORZYSTYWANIA I UDOSTĘPNIANIA INNYCH INFORMACJI

Możemy wykorzystywać i udostępniać inne informacje w dowolnym celu, z wyjątkiem sytuacji, gdy obowiązujące prawo wymaga od nas innego postępowania. W pewnych przypadkach możemy łączyć inne informacje z danymi osobowymi. W takich sytuacjach te połączone informacje będziemy traktować jako dane osobowe.

PRAWA UŻYTKOWNIKA W ODNIESIENIU DO JEGO DANYCH OSOBOWYCH

Użytkownik może poprosić o dostęp, korektę lub usunięcie swoich danych osobowych. Może również wnioskować o otrzymanie elektronicznej kopii swoich danych osobowych, aby przekazać je innej firmie (w zakresie, w jakim pozwala na to obowiązujące prawo). W każdym takim przypadku możemy wymagać potwierdzenia tożsamości użytkownika i/lub przekazania dodatkowych informacji w celu weryfikacji jego danych. Odpowiedzi na kierowane do nas wnioski użytkownika będą udzielane zgodnie z obowiązującym prawem. Kliknij poniższe linki, aby dowiedzieć się więcej.

  • Dostęp do danych osobowych
  • Poprawianie danych osobowych
  • Usuwanie danych osobowych
  • Wnioski o przeniesienie danych

Dostęp do danych osobowych

Użytkownik może skorzystać z formularza kontaktowego, aby dowiedzieć się, jakie informacje na jego temat przechowujemy i jak je przetwarzamy.

Poprawianie danych osobowych

Jeżeli dane osobowe na temat użytkownika są niepoprawne, ma on prawo do poinformowania nas o tym i zwrócenia się do nas z prośbą o ich zmianę. Korekta zostanie dokonana zgodnie z obowiązującym prawem. Wnioski o korektę swoich danych osobowych użytkownik może kierować na adres [email protected].

Usuwanie danych osobowych

Użytkownik ma prawo do zwrócenia się do nas w dowolnym momencie z prośbą o usunięcie lub skasowanie swoich danych osobowych z naszej bazy danych. Jeżeli użytkownik nie chce otrzymywać promocyjnych e-maili, prosimy o kliknięcie tutaj. Wnioski o usunięcie swoich danych osobowych z naszej bazy danych użytkownik może kierować na adres [email protected].

Wnioski o przeniesienie danych

Wnioski o przeniesienie swoich danych osobowych z naszej bazy danych użytkownik może kierować na adres [email protected].

INNE WAŻNE INFORMACJE

Do bezpieczeństwa danych użytkownika podchodzimy z należytą powagą. W tej części opisane zostały nasze praktyki dotyczące technologii, których celem jest ochrona informacji użytkownika. Kliknij poniższe linki, aby dowiedzieć się więcej.

  • Jak chronimy informacje użytkownika
  • Jak przechowujemy informacje użytkownika
  • Przesyłanie informacji użytkownika za granicę
  • Wykorzystywanie informacji technologicznych
  • Dostęp osób niepełnoletnich do usług

Jak chronimy dane osobowe

Wykorzystujemy różne narzędzia i środki bezpieczeństwa, takie jak zapory sieciowe, w celu ochrony przed utratą, niewłaściwym wykorzystywaniem i zmianą danych osobowych pozostających pod naszą kontrolą. Jednakże należy pamiętać, że transfer danych za pośrednictwem Internetu lub systemu przechowywania danych nie jest w 100% bezpieczny. Prosimy nie przesyłać nam wrażliwych danych osobowych.

Jak przechowujemy dane osobowe

Dane osobowe są przechowywane przez nas tak długo, jak będą potrzebne lub dozwolone w świetle celów, dla których zostały uzyskane oraz zgodnie z obowiązującym prawem. Kryteria stosowane w celu określenia okresów przechowywania informacji o kartach płatniczych i informacji dotyczących weryfikacji wieku obejmują:  

  • Okres współpracy z użytkownikiem i świadczenia usług na jego rzecz (na przykład czas posiadania konta u nas lub korzystania z naszych usług);
  • Czy istnieje obowiązujące nas prawo (na przykład pewne przepisy wymagają od nas prowadzenia dokumentacji transakcji przez określony czas, zanim będziemy mogli ją usunąć); lub
  • Czy przechowywanie informacji jest wskazane w świetle naszej sytuacji prawnej (np. w odniesieniu do obowiązującego okresu przedawnienia, postępowania sądowego lub dochodzenia regulacyjnego).

 Przesyłanie danych osobowych za granicę

Informacje użytkownika możemy przesyłać do Brown-Forman Corporation w Stanach Zjednoczonych i innych naszych usługodawców, którzy mogą być zlokalizowani poza Europejskim Obszarem Gospodarczym (EOG). W takich sytuacjach podejmiemy środki celem zapewnienia, że informacje użytkownika są chronione, w tym podpiszemy umowy z odbiorcami rzeczonych informacji, aby zapewnić odpowiednią ochronę informacji użytkownika. Kopię informacji o tych środkach można uzyskać, pisząc na adres [[email protected]].

W pewnych okolicznościach sądy, organy ścigania, organy regulacyjne lub bezpieczeństwa w tych innych krajach mogą być uprawnione do dostępu do danych osobowych użytkownika.

Dostęp do usług osób niepełnoletnich

Nasze usługi nie są skierowane do osób, których wiek nie uprawnia ich do zakupu alkoholu; świadomie nie zbieramy danych osobowych od takich osób.

Usługi stron trzecich

Niniejsza Polityka prywatności nie dotyczy, a my nie ponosimy odpowiedzialności za prywatność, informacje lub inne praktyki stron trzecich, w tym stron trzecich, które obsługują dowolną witrynę lub usługę internetową, do której nasze usługi zawierają odsyłacze. Udostępnienie odsyłacza do innych witryn lub usług na naszych stronach nie oznacza uznania ich przez Brown-Forman.

Reklamy stron trzecich

Wykorzystujemy zewnętrzne firmy reklamowe do wyświetlania reklam dotyczących towarów i usług, które mogą interesować użytkownika, kiedy wchodzi na strony Brown-Forman i inne witryny lub usługi online.

Użytkownikowi mogą być wyświetlane reklamy oparte na informacjach związanych z dostępem i korzystaniem z usług i innych stron internetowych lub usług online na dowolnych urządzeniach, a także oparte na informacjach otrzymanych od stron trzecich. Firmy te umieszczają lub rozpoznają unikalny plik cookie w przeglądarce (w tym za pomocą znaczników pikselowych). Wykorzystują one również te technologie razem z informacjami zebranymi na temat sposobów korzystania z Internetu przez użytkownika, aby rozpoznać go na różnych urządzeniach, takich jak telefon komórkowy i laptop. Więcej informacji na temat tej praktyki i tego, jak z niej zrezygnować w przeglądarkach stacjonarnych i mobilnych na urządzeniu, za pośrednictwem którego użytkownik uzyskuje dostęp do niniejszej Polityki prywatności można znaleźć na stronie http://optout.aboutads.info/#/ i http://optout.networkadvertisi.... Aplikację AppChoices można pobrać ze strony www.aboutads.info/appchoices, aby zablokować tę praktykę na urządzeniach mobilnych.

Wrażliwe dane osobowe

Użytkownik nie powinien wysyłać ani ujawniać nam jakichkolwiek wrażliwych danych osobowych (takich jak np. numery ubezpieczenia społecznego, informacje związane z pochodzeniem rasowym lub etnicznym, poglądami politycznymi, religijnymi lub innymi przekonaniami, stanem zdrowia, danymi biometrycznymi lub genetycznymi, karalnością lub członkostwem w związku zawodowym) za pośrednictwem naszych usług lub w inny sposób.

AKTUALIZACJE NINIEJSZEJ POLITYKI PRYWATNOŚCI

Treść niniejszej Polityki prywatności może ulec zmianie. „OSTATNIA AKTUALIZACJA” u góry tej Polityki prywatności wskazuje datę ostatniej zmiany niniejszej Polityki prywatności. Wszelkie zmiany wchodzą w życie w momencie publikacji aktualnej wersji Polityki prywatności na usługach/stronach internetowych. Korzystanie z usług/stron internetowych po wprowadzeniu zmian w Polityce prywatności oznacza ich akceptację przez użytkownika.

KONTAKT Z NAMI

Koncern Brown-Forman Corporation, z siedzibą przy 850 Dixie Highway, Louisville, KY 40210, USA, jest firmą odpowiedzialną za zbieranie, wykorzystywanie i udostępnianie danych osobowych zgodnie z niniejszą Polityką prywatności.

Wszelkie pytania dotyczące niniejszej Polityki prywatności należy kierować na adres [email protected], lub:

Brown-Forman Corporation

850 Dixie Highway

Louisville, KY 40210, USA

 

Ponieważ komunikacja poprzez e-mail nie zawsze jest bezpieczna, prosimy nie przesyłać nam informacji dotyczących kart kredytowych ani innych poufnych danych w tego typu korespondencji.

 

DODATKOWE INFORMACJE DLA OSÓB Z REGIONU EOG.

Mieszkańcy z regionu EOG mogą także:

  • Składać skargi dotyczące domniemanego naruszenia obowiązującego prawa o ochronie danych do organu ochrony danych w swoim kraju lub regionie.

 © 2018 Brown-Forman Corporation. Wszelkie prawa zastrzeżone.


Australia

Brown-Forman will collect, use and disclose your personal information in accordance with the Privacy Act 1988 (Cth) and any applicable data protection laws. We will notify you of the purposes for which your personal information may be collected, used, disclosed and/or processed, as well as obtain your consent for the collection, use, disclosure and/or processing of your personal information for such intended purposes, unless an exception under law permits to do so without your consent.

Brown-Forman Australia Pty Limited, Level 6, 280 Elizabeth Street, Surry Hills, New South Wales 2010, Australia.

©2018 Brown-Forman Corporation.  All Rights Reserved.

Austria

More Information on Retaining Personal Data.

For individuals who are located in the European Union, you should be aware that we transfer your personal data based on Data Processing Agreements which incorporate the Standard Contractual Clauses 2010/87/EU (“Model Clauses”) these Model Clauses are recognized by the European Commission as providing adequate safeguards to protect your privacy and rights regarding your personal data. If you are located outside of the EEA, we will take all steps reasonably necessary to ensure that your data is treated securely and in accordance with this privacy policy. By using our Website, you give us the consent to store, process and transfer your information as described above. If you object to such information (if any) being transferred or used in this way please do not use our website.

Brown-Forman Deutschland GmbH

Amtsgericht Hamburg; Registernummer: HRB 121438

Eingetragener Firmensitz: Dammtorwall 5-7, 20354 Hamburg

©2018 Brown-Forman Corporation.  Sämtliche Rechte vorbehalten.

Belgium

More Information on Retaining Personal Data.

For individuals who are located in the European Union, you should be aware that we transfer your personal data based on Data Processing Agreements which incorporate the Standard Contractual Clauses 2010/87/EU (“Model Clauses”) these Model Clauses are recognized by the European Commission as providing adequate safeguards to protect your privacy and rights regarding your personal data. If you are located outside of the EEA, we will take all steps reasonably necessary to ensure that your data is treated securely and in accordance with this privacy policy. By using our Website, you give us the consent to store, process and transfer your information as described above. If you object to such information (if any) being transferred or used in this way please do not use our website.

Brown-Forman Beverages, Europe, Ltd.

Registered in the United Kingdom; Register Number 4129810

Registered Office: Part Fourth Floor (west)

    45 Mortimer Street

    London W1W 8HJ

©2018 Brown-Forman Corporation. All Rights Reserved.

Belgium - French

More Information on Retaining Personal Data.

For individuals who are located in the European Union, you should be aware that we transfer your personal data based on Data Processing Agreements which incorporate the Standard Contractual Clauses 2010/87/EU (“Model Clauses”) these Model Clauses are recognized by the European Commission as providing adequate safeguards to protect your privacy and rights regarding your personal data. If you are located outside of the EEA, we will take all steps reasonably necessary to ensure that your data is treated securely and in accordance with this privacy policy. By using our Website, you give us the consent to store, process and transfer your information as described above. If you object to such information (if any) being transferred or used in this way please do not use our website.

Brown-Forman Beverages, Europe, Ltd.

Registered in the United Kingdom; Register Number 4129810

Registered Office: Part Fourth Floor (west)

    45 Mortimer Street

    London W1W 8HJ

©2018 Brown-Forman Corporation. All Rights Reserved.

Bulgaria

More Information on Retaining Personal Data.

For individuals who are located in the European Union, you should be aware that we transfer your personal data based on Data Processing Agreements which incorporate the Standard Contractual Clauses 2010/87/EU (“Model Clauses”) these Model Clauses are recognized by the European Commission as providing adequate safeguards to protect your privacy and rights regarding your personal data. If you are located outside of the EEA, we will take all steps reasonably necessary to ensure that your data is treated securely and in accordance with this privacy policy. By using our Website, you give us the consent to store, process and transfer your information as described above. If you object to such information (if any) being transferred or used in this way please do not use our website.

Brown-Forman Bulgaria e.o.o.d.

Sofia Trade Center Europe, 7 Iskarsko Shosse Blvd Building 6 Floor 3, Sofia 1528, Bulgaria

©2018 Brown-Forman Corporation. Всички права запазени.

Croatia-Hrvatska

More Information on Retaining Personal Data.

For individuals who are located in the United Kingdom, you should be aware that we transfer your personal data based on Data Processing Agreements which incorporate the Standard Contractual Clauses 2010/87/EU (“Model Clauses”) these Model Clauses are recognized by the European Commission as providing adequate safeguards to protect your privacy and rights regarding your personal data. If you are located outside of the EEA, we will take all steps reasonably necessary to ensure that your data is treated securely and in accordance with this privacy policy. By using our Website, you give us the consent to store, process and transfer your information as described above. If you object to such information (if any) being transferred or used in this way please do not use our website.

Brown-Forman Arrow Continental Europe, L.L.C.

850 Dixie Highway, Louisville, KY 40210 USA

©2018 Brown-Forman Arrow Continental Europe, L.L.C. Sva prava pridržana.

Cyprus

More Information on Retaining Personal Data.

For individuals who are located in the European Union, you should be aware that we transfer your personal data based on Data Processing Agreements which incorporate the Standard Contractual Clauses 2010/87/EU (“Model Clauses”) these Model Clauses are recognized by the European Commission as providing adequate safeguards to protect your privacy and rights regarding your personal data. If you are located outside of the EEA, we will take all steps reasonably necessary to ensure that your data is treated securely and in accordance with this privacy policy. By using our Website, you give us the consent to store, process and transfer your information as described above. If you object to such information (if any) being transferred or used in this way please do not use our website.

Brown-Forman Greece E.P.E., 29 Paradise Street, TK 15125, Maroussi Attica, Greece

©2018 Brown-Forman Corporation. Ολα τα δικαιώματα διατηρούνται.

Czech
Czech Republic

More Information on Retaining Personal Data.

For individuals who are located in the European Union, you should be aware that we transfer your personal data based on Data Processing Agreements which incorporate the Standard Contractual Clauses 2010/87/EU (“Model Clauses”) these Model Clauses are recognized by the European Commission as providing adequate safeguards to protect your privacy and rights regarding your personal data. If you are located outside of the EEA, we will take all steps reasonably necessary to ensure that your data is treated securely and in accordance with this privacy policy. By using our Website, you give us the consent to store, process and transfer your information as described above. If you object to such information (if any) being transferred or used in this way please do not use our website.

Brown-Forman Czechia, s.r.o.

Portheimka Center - Units 642-007 and 642-008, Namesti 14, rinja 17, 150 00 Prague 5

©2018 Brown-Forman Czechia, s. r. o. Všechna práva vyhrazena.

Deutschland

More Information on Retaining Personal Data.

For individuals who are located in the European Union, you should be aware that we transfer your personal data based on Data Processing Agreements which incorporate the Standard Contractual Clauses 2010/87/EU (“Model Clauses”) these Model Clauses are recognized by the European Commission as providing adequate safeguards to protect your privacy and rights regarding your personal data. If you are located outside of the EEA, we will take all steps reasonably necessary to ensure that your data is treated securely and in accordance with this privacy policy. By using our Website, you give us the consent to store, process and transfer your information as described above. If you object to such information (if any) being transferred or used in this way please do not use our website.

Brown-Forman Deutschland GmbH

Amtsgericht Hamburg; Registernummer: HRB 121438

Eingetragener Firmensitz: Dammtorwall 5-7, 20354 Hamburg

©2018 Brown-Forman Corporation.  Sämtliche Rechte vorbehalten.

France

More Information on Retaining Personal Data.

For individuals who are located in the European Union, you should be aware that we transfer your personal data based on Data Processing Agreements which incorporate the Standard Contractual Clauses 2010/87/EU (“Model Clauses”) these Model Clauses are recognized by the European Commission as providing adequate safeguards to protect your privacy and rights regarding your personal data. If you are located outside of the EEA, we will take all steps reasonably necessary to ensure that your data is treated securely and in accordance with this privacy policy. By using our Website, you give us the consent to store, process and transfer your information as described above. If you object to such information (if any) being transferred or used in this way please do not use our website.

Brown-Forman France

Société immatriculée dans l’Etat du Delaware (Etats-Unis)

Siège social : 47 Rue de Monceau, Paris, 75008

 ©2018 Brown-Forman France  Tous droits réservés.

Greece

More Information on Retaining Personal Data.

For individuals who are located in the European Union, you should be aware that we transfer your personal data based on Data Processing Agreements which incorporate the Standard Contractual Clauses 2010/87/EU (“Model Clauses”) these Model Clauses are recognized by the European Commission as providing adequate safeguards to protect your privacy and rights regarding your personal data. If you are located outside of the EEA, we will take all steps reasonably necessary to ensure that your data is treated securely and in accordance with this privacy policy. By using our Website, you give us the consent to store, process and transfer your information as described above. If you object to such information (if any) being transferred or used in this way please do not use our website.

Brown-Forman Greece E.P.E., 29 Paradise Street, TK 15125, Maroussi Attica, Greece

 ©2018 Brown-Forman Corporation. Ολα τα δικαιώματα διατηρούνται.

Hungary - Magyarorszag

More Information on Retaining Personal Data.

For individuals who are located in the European Union, you should be aware that we transfer your personal data based on Data Processing Agreements which incorporate the Standard Contractual Clauses 2010/87/EU (“Model Clauses”) these Model Clauses are recognized by the European Commission as providing adequate safeguards to protect your privacy and rights regarding your personal data. If you are located outside of the EEA, we will take all steps reasonably necessary to ensure that your data is treated securely and in accordance with this privacy policy. By using our Website, you give us the consent to store, process and transfer your information as described above. If you object to such information (if any) being transferred or used in this way please do not use our website.

Brown-Forman Hungary kft – Magyarországi Fióktelep

Magyarország, a Fővárosi Cégbíróság által a következő cégjegyzék-szám alatt: Cg. 01-17-000089

Székhelye: 1141 Budapest, Őrs Vezér útja 76

©2018  Brown-Forman Hungary kft – Magyarország Fióktelep.  Minden jog fenntartva.

Ireland

More Information on Retaining Personal Data.

For individuals who are located in the European Union, you should be aware that we transfer your personal data based on Data Processing Agreements which incorporate the Standard Contractual Clauses 2010/87/EU (“Model Clauses”) these Model Clauses are recognized by the European Commission as providing adequate safeguards to protect your privacy and rights regarding your personal data. If you are located outside of the EEA, we will take all steps reasonably necessary to ensure that your data is treated securely and in accordance with this privacy policy. By using our Website, you give us the consent to store, process and transfer your information as described above. If you object to such information (if any) being transferred or used in this way please do not use our website.

Brown-Forman Beverages, Europe, Ltd.

Registered in the United Kingdom; Register Number 4129810

Registered Office: Part Fourth Floor (west)

    45 Mortimer Street

    London W1W 8HJ

©2018 Brown-Forman Corporation. All Rights Reserved.

Mexico

Para individuos que están ubicados en México, Brown-Forman Tequila México, S. de R.L. de C.V.  recabará, usará y revelará sus datos personales de acuerdo a la Ley Federal para la Protección de Datos Personales en Posesión de Particulares y cualquier legislación aplicable. Como titular de la información usted tiene el derecho de acceder, rectificar, oponerse o cancelar el uso, obtención y tratamiento de sus datos personales (Derechos ARCO). Para ejercitar sus Derechos ARCO favor de ponerse en contacto con nosotros y procesaremos su solicitud.

Brown-Forman Tequila México, S. de R.L. de C.V. 

Av. De las Américas 1545, Piso 8, 44630, Guadalajara, Jalisco, México.

©2018 Brown-Forman Corporation. Todos los derechos reservados.

Poland

More Information on Retaining Personal Data.

For individuals who are located in the United Kingdom, you should be aware that we transfer your personal data based on Data Processing Agreements which incorporate the Standard Contractual Clauses 2010/87/EU (“Model Clauses”) these Model Clauses are recognized by the European Commission as providing adequate safeguards to protect your privacy and rights regarding your personal data. If you are located outside of the EEA, we will take all steps reasonably necessary to ensure that your data is treated securely and in accordance with this privacy policy. By using our Website, you give us the consent to store, process and transfer your information as described above. If you object to such information (if any) being transferred or used in this way please do not use our website.

Brown-Forman Polska Sp. z o.o.

Zarejestrowana w Polsce pod numerem KRS 55791

Siedziba: ul. Postepu 21 D str 02-676 Warszawa, Polska

©2018 Brown-Forman Corporation.  Wszystkie prawa zastrzeżone.

Singapore

Brown-Forman complies with Singapore’s Personal Data Protection Act 2012 (the “PDPA”).  We will collect your personal information in accordance with the PDPA. We will notify you of the purposes for which your personal information may be collected, used, disclosed and/or processed, as well as obtain your consent for the collection, use, disclosure and/or processing of your personal information for the intended purposes, unless an exception under the law permits us to collect and process your personal information without your consent. 

Where your personal information is to be transferred out of Singapore, we will comply with the PDPA in doing so.

Brown-Forman Worldwide, L.L.C., 101 Thomson Road, #22-01 United Square, Singapore 307591 

©2018 Brown-Forman Corporation.  All Rights Reserved.

United Kingdom

More Information on Retaining Personal Data.

For individuals who are located in the United Kingdom, you should be aware that we transfer your personal data based on Data Processing Agreements which incorporate the Standard Contractual Clauses 2010/87/EU (“Model Clauses”) these Model Clauses are recognized by the European Commission as providing adequate safeguards to protect your privacy and rights regarding your personal data. If you are located outside of the EEA, we will take all steps reasonably necessary to ensure that your data is treated securely and in accordance with this privacy policy. By using our Website, you give us the consent to store, process and transfer your information as described above. If you object to such information (if any) being transferred or used in this way please do not use our website.

Brown-Forman Beverages, Europe, Ltd.

Registered in the United Kingdom; Register Number 4129810

Registered Office: Part Fourth Floor (west)

    45 Mortimer Street

    London W1W 8HJ

©2018 Brown-Forman Corporation. All Rights Reserved.

United States

The information included in this section is specific to our products and services in the United States.

There are several ways you can communicate with us.  Our email address is [email protected] If you prefer to contact us in writing, please use the mailing address below:

Privacy Officer, c/o Brown-Forman Corporation, 850 Dixie Highway, Louisville, KY 40210 USA

 ©2018 Brown-Forman Corporation.  All Rights Reserved.